Excursii și plimbări cu barca

Sfântu Gheorghe – Insula Săcălin

Sfântu Gheorghe – Gârla Turcească – Laguna Meleaua – Insula Săcălin – Gârla Turcească – Cherhanaua Veche – Sfântu Gheorghe

Traseul Sfântu Gheorghe – Insula Săcălin presupune plimbarea cu barca pe canalele și laguna menționate mai sus pentru a vă putea bucura de minunata priveliște pe care o oferă Delta.

Conducătorul bărcii va fi ghid, acesta vă va povesti secretele acelor locuri. Tot traseul durează aproximativ 2-3 ore.

Insula Săcălin este o insulă nouă (s-a format în urmă cu aproximativ 150 de ani), în Marea Neagră, la mică distanță de coasta românească, în dreptul brațului Sfântu Gheorghe al Deltei Dunării.

Insula Săcălin era formată inițial din două insule mai mici: Săcalinu Mare și Săcalinu Mic.

Cu timpul, cele două s-au unit și au format o masă unitară de pământ, cu o suprafață de 21.410 hectare.

O mare varietate de păsări, mamifere și reptile populează insula.

Aici se găsesc cele mai mari colonii de chire de mare și pelicani creți, insula fiind principala zonă de cuibărit, hrănire și iernare a acestor specii.

Pe insulă au fost recenzate 229 de specii de păsări. În apele insulei se găsesc pești rari, sturioni, dar și plante rare, cum ar fi varza de mare și canarul bălții.

Sfântu Gheorghe – Sulina

Sfântu Gheorghe – Canalul Tătaru – Lacul Eugen – Canalul Andrei – Lacul Roșu – Lacul Roșuleț – Canalul Roșu Împuțită – Sulina – Canalul Bușurca – Canalul Tătaru – Sfântu Gheorghe

Traseul Sfântu Gheorghe – Sulina presupune plimbarea cu barca pe canalele și lacurile menționate mai sus pentru a vă putea bucura de minunata priveliște pe care o oferă Delta.

La Sulina vom staționa cca 2 ore iar în funcție de cum doriți să vă petreceți timpul, puteți vizita următoarele atracții și puteți servi și o masă tradițională din pește. Tot traseul durează aproximativ 5 ore.

Sulina este unicul oraș al Deltei cu funcție de port la Marea Neagră, fiind o așezare ce datează din anul 950 e.n. Oraș al vestitilor traci, Sulina era văzut ca un port important și un nod maritim și fluvial vital pentru comerțul european. Deși nu există foarte multe dovezi cu privire la apariția acestei așezări, se crede că Sulina ar fi existat cu mult înainte să fie menționată în cronicile din vremea bizantină.

Sulina a căpătat statutul de oraș abia în secolul al XIX-lea, fapt ce a făcut din fostul sat de pescari o localitate importantă la nivel european.

Plaja este probabil atracția principală a orașului și este situată la 2 km de Sulina. Se poate ajunge cu maxi-taxi sau, pentru cei care preferă mișcarea, pe jos în 20-30 de minute.

Farul Observator a fost dat în funcțiune în anul 1841, dar actualmente nu este utilizabil. Se află situat pe malul stâng al Dunării și este legat de partea continentală printr-un dig de piatră.

Pe acest dig încă se mai păstrează inscripțiile celor ce au participat la construcția sa. Aici s-au realizat filmări pentru filmul „Toate pânzele sus”.

Biserica Grecească Sfântul Nicolae se află situată pe una dintre străzile din apropierea canalului Sulina și datează din anul 1866.

Turnul de apă se află într-o stare bună de funcționare și astăzi, data exactă a construcției nefiind cunoscută. Interesant este că localnicii spun că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, germanii au vrut să arunce în aer turnul dar nu au reușit decât să deterioreze partea superioară.

Cimitirul din Sulina. Unul dintre cele mai impresionante cimitire din România este cel de la Sulina. Unii îl numesc internațional, alții maritim, multietnic, multiconfesional sau Cimitirul Comisiunii Europene a Dunării.

În perimetrul lui sunt înmormântați cetățeni de 21 de naționalități, apartținând cultelor creștin, musulman și iudaic. Unele monumente funerare sunt adevărate opere de artă.

Sfântu Gheorghe – Pădurea Caraorman

Sfântu Gheorghe – Canalul Erenciuc – Lacul Erenciuc – Canalul Mocănsca – Lacul Puiu – Canalul Caraorman – Pădurea Caraorman – Canalul Caraorman – Lacul Puiu – Lacul Bilencu – Lacul Roșu – Canalul Andrei – Lacul Eugen – Canalul Tătaru – Sfântu Gheorghe

Traseul Sfântu Gheorghe – Pădurea Caraorman presupune plimbarea cu barca pe canalele și lacurile menționate mai sus pentru a vă putea bucura de minunata priveliște pe care o oferă Delta.

La Caraorman vom staționa cca 2 ore, iar în funcție de cum doriți să vă petreceți timpul, puteți vizita vestita Pădure Caraorman și puteți servi o masă tradițională din pește. Tot traseul durează aproximativ 5 ore.

Pădurea Caraorman (2250 ha): Pădurea Caraorman ocupă partea centrală a grindului Caraorman situat în partea sudică a Brațului Sulina. Zona de protecție cuprinde cele mai dezvoltate dune de nisip din delta și Pădurea Caraorman.

Pădurea Caraorman, declarată în anul 1940 monument al naturii, este o pădure de stejari (de peste 30 m înălțime), frasin, plop, cu desișuri și vegetație cățărătoare de tip mediteranean: liane ce ating 25 m, precum și plante agatătoare cum ar fi: vița de vie sălbatică, iedera, hameiul, curpenu.

Aici se află cel mai mare stejar din Delta Dunării, cu o vârstă de 400 de ani și o circumferință de patru metri, stejar numit Stejarul Îngenuncheat, datorită ramurilor ce s-au întins până pe pământ.

În această pădure s-au semnalat cuiburi de vultur codalb, prin protecția pădurii asigurându-se în același timp și protecția acestei specii. Ceea ce o deosebește de Pădurea Letea este lipsa lianei grecesti și a viperei de stepă.

Dunele de nisip din apropierea satului – unice în țară, ce adesea depășesc 7 m în înălțime, atingând până la 9 m înălțime.

Sfântu Gheorghe – Epava Tuzla

Sfântu Gheorghe – Gârla Turcească – Laguna Meleaua – Insula Sacalin – Epava Tuzla – Canalul Ceotika – Cherhanaua Veche – Sfântu Gheorghe

Traseul Sf. Gheorghe – Epava Tuzla presupune plimbarea cu barca pe canalele și laguna menționate mai sus pentru a vă putea bucura de minunata priveliște pe care o oferă Delta. Tot traseul durează aproximativ 2-3 ore.

Insula Sacalin este o insulă nouă (s-a format în urmă cu aproximativ 150 de ani), în Marea Neagră, la mică distanță de coasta românească, în dreptul brațului Sfântu Gheorghe al Deltei Dunării. Insula Sacalin era formată inițial din două insule mai mici: Sacalinu Mare și Sacalinu Mic. Cu timpul, cele două s-au unit și au format o masă unitară de pământ, cu o suprafață de 21.410 hectare.

O mare varietate de păsări, mamifere și reptile populează insula. Aici se găsesc cele mai mari colonii de chire de mare și pelicani creți, insula fiind principala zonă de cuibărit, hrănire și iernare a acestor specii. Pe insulă au fost recenzate 229 de specii de păsări. În apele insulei se găsesc pești rari, sturioni, dar și plante rare, cum ar fi varza de mare și canarul bălții.

În primăvara anului 1983, în sudul Peninsulei Sacalin din Delta Dunării a eșuat remorcherul Tuzla, aflat în administrarea Întreprinderii de Exploatare Portuară Constanța.

În ultimii 34 de ani, epava navei a devenit loc de cuibărit pentru mai multe specii de păsări rare de pe teritoriul rezervației, printre care se numără pescărușul argintiu, cormoranul mic sau pelicanul creț.

În imediata apropiere se află o zonă de năpârlire pentru lebede, care acum îmbracă penajul de iarnă, pregătindu-se pentru migrație. Tot aici, în apa sălmastră, se dezvoltă până la vârsta de un an sturionul sălbatic.

În plus, teritoriul este vizitat și de către delfini.

Dacă doriți să vizitați aceste locuri minunate, vă rugam sa ne contactați!